Renkantis robotus vejapjoves bei jas eksploatuojant kyla daug klausimų, pvz. kokį vejos robotą pasirinkti, kaip jį prižiūrėti, kur atliekamas vejos robotų remontas ir daugelis kitų… Šiame įraše pateikiame dažniausiai apie robotus vejapjoves užduodamus klausimus bei išsamius atsakymus.

1. Pagal kokius kriterijus rinktis robotą vejapjovę?

Renkantis robotą vejapjovę privalote atsižvelgti į:

  • sklypo plotą – didesniam sklypui reikalinga  galingesnė  vejapjovė;
  • landšaftą – ne visos vejapjovės gali nepriekaištingai nupjauti veją sudėtingo išplanavimo bei skirtingo aukščio sklypuose;
  • asmeninius poreikius.

Lygindami skirtingus vejapjovių modelius, atkreipkite dėmesį į:

  • baterijos talpą – nuo jos priklauso vejapjovės darbo grafikas (ir jūsų laisvalaikio laikas vejoje!);
  • pjovimo plotį – didesnis pjovimo plotas padidina vejapjovės darbo efektyvumą ir sumažina jos laiką vejoje;
  • ar robote vejapjovėje yra integruota GPS sistema – jei ji yra, robotas puikiai orientuojasi erdvėje ir efektyviau pjauna veją.

Dėmesio! Jokiu būdu nesirinkite roboto vien pagal jo kainą, kaimynų rekomendacijas, video apžvalgas ar sausas gaminių specifikacijas. Pasirinkę robotą tokiu būdu galite skaudžiai nusivilti. Susisiekite su profesionaliais LazyHouse.lt konsultantais. Atsižvelgę į aukščiau minėtus  kriterijus bei asmeninius prioritetus, padėsime išsirinkti optimaliausią roboto vejapjovės modelį. Konsultacijos yra nemokamos.

2. Kaip robotą vejapjovę paruošti darbui?

Roboto vejapjovės paruošimas darbui apima du etapus:

  • perimetro laido paklojimą – laidas reikalingas tam, kad robotas veją pjautų jam skirtoje erdvėje, jis visiškai užželia per 3-4 savaites ir jo nesimato.
  • darbo grafiko sudarymą – nuo teisingai parinktų parametrų priklauso darbo efektyvumas ir vejos grožis.

Abu šiuos darbus primygtinai rekomenduojame patikėti profesionaliems darbuotojams.  Išvengsite brangiai kainuojančių klaidų, įrangos gedimų bei rizikos sugadinti veją.

3. Kaip prižiūrėti robotą vejapjovę sezono metu ir jam pasibaigus?

Sezono metu būtina nors kartą per mėnesį robotą apversti ir išvalyti. Jokiu būdu neplaukite roboto vandeniu, nes galite pakenkti elektroninėms dalims. Bent kartą per sezoną patikrinkite judančias detales, kad neatsirastų laisvumo ir deformacijų. Pastebėjus įtartinas deformacijas, pristatykite robotą į servisą arba susisiekite asmeninei konsultacijai. Turime patirties, kai maži gedimai perauga į brangų remontą…

Ne sezono metu robotui taip pat reikia priežiūros! Baigus vejos pjovimo darbus, robotą vejapjovę būtina laikyti sausoje, šiltoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Taip pat jis turi būti reguliariai įkraunamas! Roboto nepatariame laikyti garaže ar lauko sandėlyje, ypatingai nulinėje bei minusinėje temperatūroje. Dėl drėgmės atsiradus kondensatui ar reguliariai (pagal gamintojo nurodymus) neįkrovus roboto, jis gali nustoti veikti ir/arba galite prarasti teisę į garantinį servisą.

LazyHouse komanda specialiai robotams vejapjovėms įrengė sandėlį, kur priima robotus „žiemoti“. Pristačius robotą į žiemos sandėlį, visų pirma jam atliekama diagnostika, vėliau jis kruopščiai išvalomas, keičiamos net tos detalės, kurios nėra susidėvėję arba ateityje gali būti probleminės. Taip pat atnaujinama programinė įranga, sandėliuojant įkraunamas pagal konkretaus gamintojo rekomendacijas. Po žiemos robotas vejapjovė gali startuoti iškart, kai tik atsiranda poreikis vejos pjovimui – nereikia atidėti vejos pjovimo tada, kai ji auga sparčiausiai.

4. Ar verta nerimauti dėl vejos roboto saugumo?

Kadangi robotai vejapjovės išties brangūs pirkiniai, jie yra maksimaliai apsaugoti nuo vagysčių. Kiekviename robote yra  integruota PIN kodo apsauga, motininėje plokštėje – GPS ir GSM sistemos, registruojami serijiniai numeriai. Jei taip atsitiktų, kad robotą pavogtų, jam įsijungus svetimoje vejoje, gautumėte tikslias jo buvimo vietos koordinates… Jei serviso darbuotojai įtartų, kad robotas vogtas, nedelsiant susisiektų su policija.

5. Kaip pasirinkti vejos pjovimo aukštį ir roboto darbo intensyvumą?

Sausu sezono metu rekomenduojame peilius pakelti ir padidinti laistymą ne 20%, o dvigubai! Kitu atveju, veja perdžius ir atsiras neestetiški geltoni vejos lopiniai.

Drėgnu sezono metu, ypatingai rugsėjo-spalio mėnesiais rekomenduojame peilius nuleisti, kad robotas mulčiuotų lapus. Nereikės grėbti lapų, veją puikiai paruošite „žiemos miegui“.

6. Dažniausiai pasitaikančios klaidos

  • robotas į servisą pristatomas sezono metu – sezono metu, ypatingai jo pradžioje sulaukiame labai daug robotų, kai kuriems robotams reikia siųstis originalias detales iš gamintojo, todėl servisas užtrunka, o žolė tuo tarpu auga intensyviausiai. Dėl šių priežasčių rekomenduojame robotą į servisą pristatyti profilaktiškai ir/ar pasibaigus sezonui – žiemos servisui.
  • neteisingas roboto perimetro laido paklojimas. Robotas gali pasimesti erdvėje, netolygiai pjauti veją ar išvažiuoti už pjaunamos vejos ribų.
  • robotas į veją paleidžiamas per anksti. Robotą į veją galima paleisti tik tuomet, kai veja pakankamai suaugusi ir išdžiūvusi, nes tvirtas vejos sluoksnis robotui yra tarsi puikiai paklotas asfaltas automobiliui. Per anksti paleidus robotą į veją, jis gali suardyti netvirtą vejos sluoksnį ir ją sugadinti.
  • neteisingi nustatymai arba per dažnas jų kaitaliojimas. Neteisingai parinkus roboto darbo rėžimą, zonas, peilių aukštį ir/ar kitus parametrus, nusivilsite robotu, nes jis nei gerai prižiūrės veją, nei pats „pailsės“. Pasitaiko atvejų, kai neteisingai suprogramuotas robotas vienose zonose važinėja be reikalo, o kitose pernelyg intensyviai… Roboto programavimą rekomenduojame patikėti profesionaliems specialistams. Daugiau apie šią paslaugą: Profesionali robotų vejapjovių instaliacija.
  • savarankiškas roboto taisymas – blogiausiu atveju savarankiški taisymai baigiasi roboto sugadinimu bei garantijos netekimu, todėl rekomenduojame robotą servisui pristatyti profilaktiškai arba iškart, įtarus mechaninius ar elektroninius gedimus.

Jei planuojate įsigyti robotą vejapjovę, susipažinkite su gidu „Kaip išsirinkti robotą vejapjovę“. Robotui sugedus, jums pasitarnaus vejos robotų remontas. Bet kokiais klausimais apie vejos robotus konsultuokitės su profesionaliais specialistais. Jie patys naudoja vejapjoves, todėl puikiai išmano praktinius naudojimo aspektus.

Koks robotas vejapjovė geriausias?

Atsakykite vos į kelis klausimus apie savo sklypą ir visiškai NEMOKAMAI gaukite Jums labiausiai tinkančių robotų variantus jau tą pačią dieną.

Grįžti į sąrašą

Panašus įrašai

8 thoughts on “Robotai vejapjovės: dažniausiai užduodami klausimai (DUK)

  1. Remigijus parašė:

    Sveiki, kas kiek laiko reiketu pakeisti vejapjoves roboto peiliukus, dekui.

    1. Aliona Lisa parašė:

      Sveiki! Vejapjovės roboto peiliukus reikėtų keisti reguliariai, atsižvelgiant į keletą faktorių:

      Naudojimo dažnumas:

      Jei robotą naudojate kasdien ar kelis kartus per savaitę, peiliukus reikėtų keisti kas 2-3 mėnesius.
      Jei robotą naudojate rečiau, peiliukus galite keisti kas 4-6 mėnesius.

      Žolės tipas:

      Jei pjaunate kietą ir storą žolę, peiliukai nusidėvės greičiau.
      Jei pjaunate minkštą ir smulkią žolę, peiliukai tarnaus ilgiau.

      Pjovimo aukštis:

      Jei pjaunate žolę žemesniu lygiu, peiliukai nusidėvės greičiau.
      Jei pjaunate žolę aukštesniu lygiu, peiliukai tarnaus ilgiau.

      Peiliukų būklė:

      Reguliariai apžiūrėkite peiliukus ir įsitikinkite, kad jie nėra aštrūs, sulenkti ar pažeisti.
      Jei peiliukai yra buki, juos reikia pagaląsti arba pakeisti naujais.
      Rekomenduojama reguliariai tikrinti robotą vejapjovę ir laikytis gamintojo instrukcijų, kuriose nurodoma, kaip dažnai reikia keisti peiliukus.

      Be to, reikėtų atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:

      Naudokite tik originalius gamintojo peiliukus.
      Keisdami peiliukus, visada naudokite naujus varžtus.
      Prieš keisdami peiliukus, atjunkite roboto vejapjovę nuo elektros tinklo.
      Būkite atsargūs dirbdami su aštriais peiliukais.
      Tikiuosi, ši informacija Jums bus naudinga!

  2. Aleksas parašė:

    Ar robotui nekenkia lietus

    1. Aliona Lisa parašė:

      Paprastai lietus nekenkia robotui vejapjovei, tačiau tam tikrais atvejais gali reikėti imtis atsargumo priemonių:

      Gamintojo rekomendacijos: Pirmiausia svarbu laikytis robotą vejapjovę gamintojo pateiktų naudojimosi instrukcijų. Kai kurie gamintojai nurodo, kad jų robotų negalima naudoti per stiprų lietų ar liūtis.
      Saugumas: Žaibavimas kelia pavojų elektroniniams prietaisams, todėl geriausia nenaudoti roboto vejapjovės per perkūniją. Jei matote artėjančią audrą, grąžinkite robotą į įkrovimo bazę.
      Slidi danga: Stiprus lietus gali labai sušlapinti žolę, o tai apsunkina roboto judėjimą. Jam gali būti sunku įveikti įkalnes. Jei pastebite, kad robotui sunku važiuoti šlapia danga, grąžinkite jį į bazinę stotį ir leiskite vejai šiek tiek nudžiūti.
      Valymas: Po naudojimo lietingu oru, gali būti naudinga papildomai nuvalyti roboto kontaktus su įkrovimo baze, kad nesusidarytų korozijos. Taip pat rekomenduojama patikrinti, ar roboto viduje nėra prikaupta per daug šlapios žolės, kuri vėliau gali supeliti.
      Apskritai, modernūs robotų vejapjovių modeliai yra pritaikyti naudoti lauke ir yra atsparūs vandeniui. Tačiau visada geriausia laikytis atsargumo priemonių ir nenaudoti roboto per stiprų lietų ar liūtis.

  3. Rolandas parašė:

    Sveiki, iskilo problema su robotu zoliapjove, pradejo isvazineti uz perimetro ribu, pries tai kelis sezonus nebuvo problemu su isvazinejimu uz ribu. Kur galetu buti problema?

    1. Aliona Lisa parašė:

      Sveiki, dėkojame už Jūsų klausimą. Nors keletą sezonų problema nepasireiškė, gali būti kelios priežastys, kodėl ji atsirado dabar:

      Perimetro laidas:

      Pažeidimas: Įmanoma, kad perimetro laidas per laiką nusidėvėjo ar buvo pažeistas dėl aplinkos poveikio (pvz., gyvūnų, UV spindulių, mechaninio poveikio). Patikrinkite laidą viso perimetro ilgyje, atkreipdami dėmesį į įtrūkimus, nutrūkimus ar prastai izoliuotas vietas.
      Atjungimas: Patikrinkite, ar perimetro laidas tvirtai prijungtas prie roboto vejapjovės ir bazinės stoties. Laikui bėgant jungtys gali atsilaisvinti, todėl signalas gali būti silpnas arba pertraukiamas.
      Netinkamas įrengimas: Įsitikinkite, kad perimetro laidas yra sumontuotas tinkamai, laikantis gamintojo instrukcijų. Atkreipkite dėmesį į laido atstumą nuo kliūčių, laido aukštį ir posūkių kampus.

      Robotas vejapjovė:

      Jutiklių problemos: Robotas vejapjovė naudoja įvairius jutiklius, kad nustatytų perimetro ribą. Jei jutikliai yra užteršti, sugadinti ar netinkamai sukalibruoti, robotas gali neteisingai interpretuoti signalą ir išvažiuoti už nustatytų ribų. Nuvalykite jutiklius, patikrinkite, ar nėra akivaizdžių pažeidimų, ir prireikus atlikite kalibravimo procedūrą pagal gamintojo instrukcijas.
      Programinės įrangos klaidos: Pasenusios programinės įrangos versijos gali sukelti įvairių problemų, įskaitant ir neteisingą roboto veikimą už perimetro ribų. Patikrinkite, ar yra programinės įrangos atnaujinimų, ir atnaujinkite robotą, jei reikia.
      Mechaniniai gedimai: Retais atvejais gali kilti mechaninių problemų su roboto ratais, varikliu ar kitais komponentais, dėl kurių robotas gali prarasti kontrolę ir išvažiuoti už perimetro ribų. Jei įtariate mechaninį gedimą, rekomenduojame kreiptis į gamintojo techninės pagalbos tarnybą arba į robotus prižiūrintį specialistą.
      Kitos galimos priežastys:

      Interferencija: Stiprūs elektromagnetiniai signalai iš kitų prietaisų gali trukdyti roboto veikimui ir paveikti jo gebėjimą laikytis perimetro ribų.
      Oro sąlygos: Smarkios liūtys ar stiprus vėjas gali paveikti perimetro laido signalą ir sukelti roboto išvažiavimą už ribų.

      Rekomendacijos:

      Atlikite išsamų perimetro laido patikrinimą.
      Nuvalykite ir patikrinkite roboto jutiklius.
      Atnaujinkite programinę įrangą.
      Stebėkite roboto veikimą skirtingomis oro sąlygomis.
      Jei nepavyksta rasti problemos ir išspręsti jos patiems, kreipkitės į profesionalų pagalbą.
      Lazy House Robotics specialistai gali pasiūlyti robotų vejapjovių techninės priežiūros ir remonto paslaugas. Susisiekite su mumis, jei norite suplanuoti diagnostikos ar remonto darbus.

      Papildomi patarimai:

      Reguliariai tikrinkite ir prižiūrėkite robotą vejapjovę, kad jis veiktų efektyviai.
      Laikykitės gamintojo pateiktų naudojimo ir priežiūros instrukcijų.
      Jei susiduriate su problemomis, kurias sunku išspręsti patiems, nesivaržykite kreiptis į specialistus.
      Tikiuosi, ši informacija padės jums išspręsti problemą su robotu vejapjove.

  4. Robotas sukasi vietoje ir niekur nevažiuoja

    1. Aliona Lisa parašė:

      Dėkojame už gerą klausimą. Gali būti kelios šios problemos priežastys. Štai keli dalykai, kuriuos galite pabandyti:

      Patikrinti ratus: Įsitikinkite, kad roboto ratai nėra įstrigę dėl žolės, purvo, šakų ar kitų nešvarumų. Nuvalykite ratus ir patikrinkite, ar jie laisvai sukasi.
      Perimetro laidas (jei naudojama): Jei jūsų robotas vejapjovė naudoja perimetro laidą, įsitikinkite, kad laidas nėra pažeistas ar atjungtas. Patikrinkite laidą viso perimetro ir sujungimų vietas.
      Jutiklių patikrinimas: Roboto vejapjovėje yra įvairūs jutikliai, kurie padeda jam orientuotis aplinkoje. Įsitikinkite, kad šie jutikliai nėra užteršti nešvarumais. Jei reikia, juos švelniai nuvalykite sausa šluoste.
      Programėlės patikrinimas (jei naudojama): Jei naudojate programėlę valdyti robotą vejapjovę, įsitikinkite, kad programinė įranga yra atnaujinta iki naujausios versijos. Pasenusios programinės įrangos versijos gali sukelti veikimo sutrikimų.
      Gamykliniai nustatymai: Kai kuriais atvejais, atstatymas į gamyklinčius nustatymus gali išspręsti problemą. Žiūrėkite į savo roboto naudojimo vadovą, kaip tai padaryti, nes skirtingų modelių atstatymo procesas gali skirtis.
      Jei nė vienas iš aukščiau išvardintų sprendimų nepadeda, rekomenduojame kreiptis į gamintojo techninės pagalbos tarnybą arba į robotus prižiūrintį specialistą. Lazy House rekomenduoja UAB Robotų servisas: https://robotuservisas.lt/ Jie gali atlikti išsamesnę diagnozę ir pasiūlyti konkretesnį sprendimą jūsų problemos.

      Papildomi patarimai:

      Reguliariai tikrinkite ir prižiūrėkite savo robotą vejapjovę, kad jis veiktų efektyviai.
      Laikykitės gamintojo pateiktų naudojimo ir priežiūros instrukcijų.
      Jei susiduriate su problemomis, kurias sunku išspręsti patiems, nesivaržinkite kreiptis į specialistus.
      Lazy House Robotics specialistai taip pat gali pasiūlyti robotų vejapjovių techninės priežiūros paslaugas. Susisiekite su mumis, jei norite suplanuoti techninės apžiūros datą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *