Šiame straipsnyje apsvarstysime robotų vejapjovių su GPS technologija perspektyva ir į ką atkreipti dėmesį renkantis šią naujovę. Nors 2023 metais buvo tikimasi proveržio šioje srityje, laidiniai vejos robotai buvo tebevyraujantis pasirinkimas. Tačiau 2024 sezone gamintojai siūlo vis daugiau belaidžių modelių, todėl pats metas išsiaiškinti, ar jie tinkami jūsų vejai.

TINKA NE VISOMS VEJOMS: AR JUMS REIKIA BELAIDŽIO (GPS RTK) VEJOS ROBOTO?

Dauguma vejos robotų su GPS naudoja pažangią GPS sistemą, vadinamą „Real-time kinematic positioning“ (RTK). Ši technologija užtikrina itin tikslų pjovimą, kad robotas nenuplautų gėlynų ar nenuklystų į tvenkinį. Tačiau RTK sistema turi tam tikrų apribojimų. Ji gali veikti neefektyviai, jei jūsų veja:

  • Turi daug medžių, kurių laja dengia daugiau nei 15% ploto.
  • Šalia stovi aukštesnis nei 5 m pastatas.
  • Yra aptverta daugiau nei 2 m aukščio gyvatvore.
  • Turi aukštesnes nei 5 m sienas.
  • Yra siauresnė nei 3 m takų.
  • Sudaryta iš kelių pievų su mažais perėjimais.

Be to, RTK sistemos veikimą gali sutrikdyti ir aplinkiniai objektai, pavyzdžiui, aukšti pastatai, kurie blokuoja GPS signalą. Tokiu atveju, laidinis vejos robotas gali būti geresnis pasirinkimas.

NE TIK ĮJUNGTI IR PJAUTI: SVARBŪS KOMPONENTAI

Norėdami palyginti skirtingus vejos robotus su GPS, turite suprasti jų komponentus:

  • GPS imtuvas robotuose: jau kelerius metus vejos robotas su GPS imtuvu naudoja GPS signalą optimizuoti pjovimo algoritmus ir apsaugoti nuo vagysčių. Tačiau paprasto GPS signalo tikslumas yra ribotas dėl įvairių veiksnių, tokių kaip atmosferos trukdžiai ar signalų atspindėjimas. Dėl to jis gali būti tikslus tik kelių metrų atstumu arba visai nepalaikyti signalo, jei jį blokuoja medžiai, pastatai ir pan.
  • GPS imtuvas bazinėje stotyje: RTK sistemose naudojamas papildomas GPS imtuvas, kuris visada turi turėti tiesioginį ryšį su palydovais. Jis paprastai būna įrengtas bazinėje stotyje (kur robotas įsikrauna) ir gali turėti atskirą anteną, montuojamą taip, kad nebūtų kliūčių tiesioginiam ryšiui su palydovais (pvz., ant namo stogo).
  • Ryšys tarp bazės ir roboto: RTK sistemos esmė – duomenų iš abiejų GPS imtuvų palyginimas. Taip vejos robotas su GPS itin tiksliai nustato savo buvimo vietą. Norint tai padaryti, tarp bazės ir roboto turi būti ryšys, leidžiantis bazei perduoti GPS duomenis robotui radijo bangomis. Siųstuvo galingumas ir imtuvo jautrumas lemia, kokiu atstumu robotas gali būti nuo bazės. Kai kurios sistemos leidžia veikti kelias šimtų metrų atstumu, kitos – net keletą kilometrų, taip vienai bazei aptarnaujant kelis įrenginius tam tikroje vietovėje.

PAPILDOMA ODOMETRIJA, KAI NEVEIKIA RTK

Pasitaiko atvejų, kai vejos robotas su GPS trumpam negali tiksliai nustatyti savo vietos, nes vienas iš GPS imtuvų negauna signalo. Taip gali nutikti dėl nepalankių oro sąlygų arba tiesiog dėl to, kad robotas nuvažiavo po medžiu ir nebeturi ryšio su GPS palydovais. Tokiais atvejais robotui gali padėti jame įmontuotos odometrijos sistemos.

Odometrija – tai duomenų iš kitų jutiklių naudojimas, siekiant įvertinti roboto padėties pokytį laikui bėgant ir nustatyti jo vietą palyginti su ta vieta, kur jis turėjo paskutinį

SVARBIAU NEI TECHNOLOGIJA - PATIKIMUMAS

Visgi, renkantis robotą su RTK, svarbiau nei pati technologija yra patikimumas. Net pats moderniausias vejos robotas su GPS sistema nebus naudingas, jei jis dažnai suges arba prastai nupjaus veją. Renkantis robotą, atkreipkite dėmesį į:

  • Komponentų kokybę: skirtingų gamintojų robotuose naudojami komponentai skiriasi kokybe. Pasidomėkite, iš ko pagamintas konkretus modelis. Patikimesni gamintojai, tokie kaip Husqvarna ar Ambrogio, jau turi ilgametę patirtį kuriant vejos robotus.

Gamintojo patikimumą: kadangi technologija žaibiškai populiarėja, tai, rinkdamiesi robotą, atsižvelkite ir į gamintojo reputaciją. Vertinami gamintojai, kurie nuolat tobulina savo gaminius ir siūlo patikimus sprendimus

VEJOS ROBOTAS SU GPS - KOKIA ATEITIS?

Pastaraisiais metais vis daugiau gamintojų pristato vejos robotus su GPS. Šalia rinkos veteranų, tokių kaip Husqvarna ir Ambrogio, atsiranda ir naujų žaidėjų. Pasirinkimas didėja kiekvieną dieną, tačiau nepamirškite įvertinti, ar konkretus modelis tinka jūsų vejai bei poreikiams. Iš naujų žaidėjų šioje, prisijungusių prie belaidžių robotų gamybos ir jau pelniusių gerus vartotojų atsiliepimus gamintojų galima paminėti Segway, Ecovacs, Worx, Kress.

ALTERNATYVA - VEJOS ROBOTAI SU PERIMETRO LAIDU

Jei jūsų veja sudėtingos formos, turi daug kliūčių, arba abejojate GPS signalo stabilumu, geresnis pasirinkimas gali būti laidinis vejos robotas. Šie robotai turi perimetro laidą, kuris nubrėžia vejos ribas ir užtikrina tikslų pjovimą. Nors laidą reikia įrengti, tai vienkartinis darbas, o pats robotas būna paprastai pigesnis nei vejos robotas su GPS.

 

Kokį bevielį vejos robotą pasirinkti?

Bevieliai vejos robotai – lengvai valdomi, saugūs, ekonomiški ir efektyvūs prietaisai sukurs pavydėtino grožio veją Jūsų kieme.

Informacija apie gamintojus

Gamintojo pristatymas, prekių asortimentas, robotų palyginimas

ambro-off
ambrogio2

LazyHouse.lt – yra oficialus legendinio Ambrogio prekės ženklo vejapjovių partneris Lietuvoje. Įsigiję Ambrogio produkciją, būsite užtikrinti, kad jūsų vejoje dirba originalus robotas, pasižymintis identiškomis specifikacijomis kaip ir visame pasaulyje parduodami šios kompanijos robotai. LazyHouse.lt komanda įsipareigoja suteikti Ambrogijo techninį aptarnavimą bei išsamias ir, svarbiausia, praktiškas konsultacijas, susijusias su parduodamais robotais. Esame patikimi atstovai, specializuojantys buitinėje robotikoje, todėl puikiai išmanome robotų specifiką bei galime padėti pasirinkti geriausius robotus, atitinkančius individualius jūsų poreikius.

worx-logo parts
worx-landroid-promo

LazyHouse.lt didžiuojasi, būdamas oficialiu Worx atstovu Lietuvoje. Prekiaujame tik originaliais Worx robotais vejapjovėmis bei jų priedais. Todėl galite būti tikri dėl gaminių kokybės bei ilgo jų tarnavimo laiko. LazyHouse.lt komanda teikia visapusišką techninį palaikymą bei išsamias ir, svarbiausia, praktiškas individualias konsultacijas. Worx vejapjovės puikiai susitvarko tiek su mažais vejų plotais, tiek su dideliais ir sudėtingai išformuotais sodais. Specializuojamės robotinėje technikoje, todėl puikiai ją išmanome. Savo klientams rekomenduojame tik tuos gaminius, kuriuos esame išbandę patys ir kurie geriausiai atitinka individualius poreikius.

cub-cadet
cub-cadet-xr-3

Pajauskite galią ir našumą su naujaisiais XR ENDURO SERIJOS robotais. Cub Cadet pristato naujos kartos kompaktiškus maitinimo blokus, kurie pakelia kartelę visiom automatinėms vejapjovėms. Kokį XR serijos robotą vejapjovę jus bepasirinktumėt, galutinis rezultatas visada bus toks pat puikus: tobula veja per trumpiausią laiką.

greenworks-about

Nesvarbu, koks jūsų sodo dydis, forma ar reljefas, „Greenworks“ vejos robotai pasirūpins, kad jūsų veja atrodytų nepriekaištingai. Lengvai valdomi, kruopštūs ir galingi, šie sodo pagalbininkai įveiks bet kokius iššūkius. Dėka pažangiausių technologijų jie veikia itin tyliai. Taip tyliai, kad net nepastebėsite, kaip robotas darbuojasi jūsų kieme.

Optimow vejos robotai - „Greenworks“ pasididžiavimas. Tai sodo priežiūros įrankių ateitis. Įsigykite vejos robotą, o kol jis darbuosis už jus, skirkite savo laiką poilsiui ir savo sodo puoselėjimo vizijai.

g-force-logo
gforce_vejapjove_2

G-Force technika yra sukurta kasdieniam naudojimui arba profesionaliam darbui. Įrankiai lengvai susidoroja su sunkiausias kiemo darbais.
Septynerių metų patirtis ir pastovus produkto tobulinimas prekiniam ženklui G-Force pelnė naudotojų puikius atsiliepimus ir reputacija tarp europos platintojų.

Popuiariausios prekės kategorijoje

Skaitykite daugiau publikacijų pagal temą: robotai vejapjovės

Grįžti į sąrašą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *