Robotas žoliapjovė tampa vis populiaresnis kaip laisvų rankų alternatyva tradicinėms benzininėms ir elektrinėms vejapjovėms. Kadangi robotas žoliapjovė yra visiškai automatinis, tai gali būti puikus pasirinkimas sodininkams, turintiems mažai laisvo laiko, mažai būnantiems namuose ar paprasčiausiai nemėgstantiems šienauti.

Vejapjoves valdo perimetro laidas, kurį reikia kloti aplink vejos kraštą. Tai padeda robotui vejapjovei nustatyti, kurias vietas reikia pjauti, o kurių reikėtų vengti (gėlynai, medžiai ir kitos kliūtys).

Kaip veikia robotas žoliapjovė?

Robotas žoliapjovė veikia per jutiklius ar kontūro laidą aptikdamas perimetrų kraštus. Laidas yra išdėstytas aplink vejos kraštą – kartu su visomis kliūtimis – liepiantis vejapjovei likti toje vejoje.

Pajutęs perimetro laidą, robotas žoliapjovė pakeis kryptį, kad neišvažiuotų iš vejos. Daugelis turi susidūrimo jutiklius, kad, atsitrenkę į daiktą, apsisuktų ir pasuktų kita kryptimi.

Dauguma modelių pjauna atsitiktinai, galiausiai nupjovę visą veją jie grįžta į pasikrovimo bazę, o jeigu neužtenka akumuliatoriaus, pasikrovę, toliau tęsia darbą. Kiti naudoja modernesnę GPS sistemą, leidžiančią užprogramuoti konkrečius kelius. Taip pat kai kuriuos modelius galima valdyti per programą, leidžiančią stebėti vejapjovės eigą, suplanuoti pjovimo laiką ir pranešti, kai reikia atlikti techninę priežiūrą ir pan.

Roboto vejapjovės privalumai

Robotinės vejapjovės įsigijimas turi daug privalumų, palyginti su tradiciškais benzininiais ar elektriniais modeliais:

  • Mažiau darbo jums: įrengus ir užprogramavus robotą vejapjovę, žolė pjaunama po mažai ir dažnai. Veja visada atrodo tvarkinga, o robotas žoliapjovė pats grįžta į bazę, kai reikia pasikrauti.
  • Nulis išmetamų teršalų: skirtingai nei benzininės vejapjovės, jie neišmeta teršalų, nes juos maitina įkraunama ličio jonų baterija.
  • Robotas žoliapjovė yra neįtikėtinai tylus.

Kaip išsirinkti geriausią robotą vejapjovę?

Robotų vejapjovių kainos ir dydžiai

Robotas žoliapjovė yra gan brangus prietaisas, ypač lyginant su belaidėmis ar elektrinėmis vejapjovėmis. Kainos prasideda nuo 500 Eurų, o aukštesnės klasės modeliai gali kainuoti daugiau nei 2000 Eurų.

Taip pat yra įvairių dydžių. Mažiausi modeliai geriausiai tinka mažiems ar vidutinio dydžio sodams, o didesni ir galingesni modeliai gali pjauti iki 5000 m² ploto veją.

Roboto vejapjovės garantija paprastai yra nuo dvejų iki penkerių metų.

Robotų vejapjovių ypatybės

Papildomos geriausių robotų vejapjovių savybės skiriasi, atsižvelgiant į modelį. Šios funkcijos gali apimti jutiklius, GPS navigaciją ir išmanųjį ryšį.

Pastarasis gali padėti vejapjovę lengviau programuoti, nes tai leidžia naudoti mobilųjį įrenginį, pavyzdžiui, telefoną ar planšetinį kompiuterį, o ne programuoti ant pačio roboto.

Išmanusis ryšys taip pat leidžia jums patikrinti savo robotą vejapjovę, kol esate išvykęs, ir stebėti, ar  robotas žoliapjovė nėra pavogtas. Geras saugumas yra būtinas mokant už šios kainos kategorijos robotą. Kai kurie tiesiog reikalauja PIN kodo, kad paleistų vejapjovę, o kiti turi kėlimo jutiklius, signalizaciją ir GPS sekiklį.

Robotinių vejapjovių reikalavimai

Nors robotas žoliapjovė yra visiškai automatinis, iš pradžių gali pasirodyti sudėtingesnis, palyginti su tradicine benzinine, elektrine ir belaide vejapjove.

Pirma, norint naudoti robotą vejapjovę, prie išorinio maitinimo šaltinio reikia prijungti bazę. Tada robotas žoliapjovė prireikus galės pasikrauti.

Yra keliami reikalavimai ir pačios bazės vietai. Idealiu atveju tai turėtų būti be tiesioginės saulės ir ant lygaus paviršiaus. Daugumai taip pat reikia laisvos zonos aplink jas – paprastai du metrai į priekį ir metras į abi puses. Tai gali apriboti vietą, kur galite pastatyti bazę, ypač mažame sode.

Galiausiai instaliacija ir perimetro laido apvedimas. Labai svarbu teisingas laido perimetro apvedimas, tuo geriausiai pasirūpins instaliacijos specialistai. Jie įvertins jūsų veją, paklos jums perimetro laidą ir parodys, kaip programuoti ir valdyti robotą.

Mažas vejas galima montuoti ir patiems, tačiau norint tinkamai sumontuoti robotą vejapjovę, reikia tiksliai laikytis instrukcijų.

Kaip valyti robotą vejapjovę

Nepaisant to, kad robotas žoliapjovė yra visiškai automatizuotas, jį vis tiek reikėtų reguliariai tikrinti ir valyti.

Norėdami išvalyti, įsitikinkite, kad robotas išjungtas ir apverskite jį, kad patikrintumėte, ar peiliai nėra pažeisti. Nuvalykite važiuoklę drėgna šluoste, peilius šepečiu ir nuimkite žolę nuo ratų.

Ašmenys turėtų laisvai suktis, o pažeistus peiliukus reikia pakeisti. Norint užtikrinti subalansuotą pjovimą, reikia pakeisti visas mentes tuo pačiu metu.

Kiekvienais metais yra siūlomas žiemos servisas, kurio metu yra atnaujinama programinė įranga, išvalomas robotas žoliapjovė ir pakeičiamos visos susidėvėjusios dalys, įskaitant ir baterijas.

Koks robotas vejapjovė geriausias?

Atsakykite vos į kelis klausimus apie savo sklypą ir visiškai NEMOKAMAI gaukite Jums labiausiai tinkančių robotų variantus jau tą pačią dieną.

Grįžti į sąrašą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *