Daugumai žmonių vienas iš pagrindinių rūpesčių: ar vejos robotai yra saugūs? Kaip automatiniai robotai su besisukančiais ašmenimis gali būti saugūs? Statistika šiuo atveju kalba daug.

Sunkiai radome įrodymų apie rimtus sužalojimus, susijusius su vejos robotais. Tai tikrai patvirtintų mūsų asmeninę patirtį, kad jie yra žymiai saugesni, palyginti su įprastomis vejapjovėmis. 

Įprasta vejapjovė yra pavojingiausia sodo įrangos dalis

Šiandien, jei pjausite savo veją, o ne mokėsite sodininkui, kad nupjautų žolę, veją pjausite maždaug 30 kartų per metus. Tai susidarys tikrai didelis laikas, kurį praleisite su vejos robotu. Svarbu prisiminti, kad kiekvieną kartą, kai naudojate vejapjovę, jūs naudojate labai pavojingą ir galingą mašiną. Dauguma vejapjovių naudoja degius degalus. Darbo metu labai įkaista ir peiliu nupjauna žolę, kuri sukasi daugiau nei 3000 aps. / min., o tai sukuria tris kartus didesnę kulkos kinetinę energiją.

Rimtos avarijos dažniausiai įvyksta, kai kūno dalys liečiasi su vejapjovės besisukančiais ašmenimis. Sunkus galūnių pažeidimas ar amputacija yra pernelyg dažnas reiškinys. Kitas dažnas sužalojimas įvyksta, kai nuo pjovimo ašmenų išmetamos šiukšlės ar akmenys atsitrenkia į žmogų. Kiti sunkūs sužalojimai gali atsirasti dėl kūno sąlyčio su karštais vejapjovės paviršiais arba užsidegus degiam kurui.

Vejos robotai yra nepaprastai saugūs

Kita vertus, vejos robotai naudoja visiškai skirtingas pjovimo sistemas ir technologijas, kurios smarkiai sumažina sužeidimų riziką. Jie turi susidūrimo, pakreipimo ir pakėlimo jutiklius, dėl kurių vejapjovė sustabdo peilius per sekundės dalį, jei ji nutrūksta. Ašmenys taip pat sunaudoja daug mažiau energijos nei įprastos vejapjovės. Todėl net jei žmogus liestųsi su judančiu ašmeniu, sužalojimai būtų daug mažesni.

Vejos robotai turi būti saugūs, kad juos priimtų visuomenė

Vejos robotai yra kuriami jau daugiau nei 30 metų, o pirmieji vidaus modeliai pasirodė dešimtojo dešimtmečio viduryje. Kūrėjai, kurie tikėjosi komercializuoti vejos robotų technologiją, žinojo, kad visuomenė labai nerimauja dėl automatizuotų vejapjovių su aštriais besisukančiais peiliais. Aš tikrai nenorėčiau jos turėti, nebent tiksliai žinosiu, kad saugos aspektai yra gerai išvystyti.

Vejos robotų saugos ypatybės

Susidūrimo jutikliai

Vejos robotai labai lėtai juda žeme, todėl susidūrimo poveikis yra labai mažas. Dėl mažo smūgio greičio nebūtų galimybės susižaloti, kai robotas vejapjovė susidurs su žmogumi.

Yra 3 pagrindinės technologijos, kurias vejos robotai naudoja susidūrimams aptikti.

1. Judantis korpusas

Daugelis vejapjovių turi judantį korpusą, supantį vejapjovės važiuoklę, kuris, esant kliūčiai, pasislenka.

2. Akselerometrai

Kai kurie vejos robotai naudoja minkštą priekinį buferį kartu su vienu ar daugiau akselerometrų, pritvirtintų prie vejapjovės išorinio korpuso. Akselerometrai aptinka kliūtis, kai yra smūgis, o akselerometro rodmenų šuoliai buvo naudojami kontaktui matuoti.

3. Rato greičio pokyčiai

Kai kurie vejos robotai, kaip staigaus rato greičio sumažėjimą arba valdymo pastangas, būtinas rato greičiui palaikyti, pokyčius rodo kaip smūgius.

Pakėlimo jutiklis

Kiekvienas rinkoje esantis vejos robotas turi pakėlimo jutiklius. Jei vejapjovės ratai pakeliami nuo žemės ar žoliapjovė įstringa ir pakrypsta, o vienas iš ratų netenka kontakto su žeme, įjungiamas avarinis stabdymas, kuris sustabdo peilius. Tai svarbi saugos priemonė. Ypač smalsiems augintiniams ar mažiems vaikams, kurie gali bandyti judinti, pakelti ar pakreipti žoliapjovę. Nedelsiant sustabdžius ašmenis, tokiomis aplinkybėmis bus išvengta sužalojimų.

Pakreipimo jutiklis

Pakreipimo jutiklis papildo kėlimo jutiklį ir neleidžia patekti į pjovimo peiliukus darbo metu. Jei žoliapjovė pakreipta už nustatyto kampo, įjungiamas avarinis stabdymas ir ašmenys nedelsiant sustoja. Tai naudinga tais atvejais, kai vejapjovių ratai lieka prisilietę prie žemės ar kito objekto. Tačiau yra pavojus, kad pjovimo peiliai bus atviri. Dėl pakėlimo ir pakreipimo jutiklių praktiškai neįmanoma pasiekti roboto vejapjovės pjovimo ašmenų, kai jis veikia.

Pjovimo technologija

Vejos robotų pjovimo technologija gerokai skiriasi nuo įprastų vejapjovių. Vejos robotai paprastai naudoja vieną iš dviejų pjovimo būdų.

„Bosch“ modeliai, be kita ko, naudoja besisukantį diską su mažais ašmenimis. Šie ašmenys yra panašaus dydžio kaip skutimosi peiliukai. Jie yra pritvirtinti prie besisukančio disko varžtais, leidžiančiais jiems laisvai suktis ant laikiklio. Matyt, tai labai efektyvus žolės pjovimo būdas ir sunaudojama labai mažai energijos.

Ašmenys yra labai aštrūs, todėl jie gali lengvai pjauti žolę, tačiau dėl mažo dydžio turi labai mažą individualią galią. Jei ašmenys susiduria su svarbesniu daiktu, o ne jį pjauna, jie yra priversti sustoti, išvengiant objekto pažeidimo.

Visų vejos robotų ašmenys yra gerai pakišti po jų korpusais. Paprastai jie turi minimalią prošvaisą, todėl nėra jokio atsitiktinio ašmenų poveikio pavojaus. Pakėlimo ir pakreipimo jutikliai užtikrina, kad jei vejapjovė bus pakelta tyčia ar atsitiktinai, pjovimo peiliai sustos praktiškai akimirksniu. Be išimties, vejos robotų pjovimo peilių galia yra daug mažesnė nei įprastų vejapjovių, todėl jie tampa daug saugesni, net ir be kitų saugos funkcijų.

Akmenų pašalinimo prevencija

Vejos robotų pjovimo sistemų varikliai yra stebėtinai silpni. Paprastai jie suprojektuoti su pakankama galia nupjauti žolę, bet nepažeisti didesnių objektų. Jei vejos robotai liečiasi su akmeniu, mažai tikėtina, kad jie turės pakankamai galios, kad jį būtų galima perkelti toli. Dėl uždengto apvalkalo aplink peilius ir mažos prošvaisos, mažai tikėtina, kad iš po mašinos bus išstumiamas akmuo. Tai iš esmės pašalina riziką, kad nuo vejos roboto nukentės svetimas objektas.

Perimetro laidas

Beveik visi šiandien rinkoje esantys vejos robotai dirba perimetro laido ribose, kurį reikia patiesti, prieš naudojant vejos robotą. Vejos robotai naudoja laidą, kad žinotų, kur yra vejos kraštas, ir neleidžia jiems ištrūkti iš žolės ribų. Todėl jums nereikia jaudintis, kad vejapjovė atsitrenks į jūsų kieme ar važiuojamojoje dalyje esančius objektus.

Gebėjimas valdyti reikšmingus nuolydžius

Vejos robotai suprojektuoti su žemu svorio centru. Tai užtikrina, kad šienaujant veją šlaite, rizika, kad jie nukris ir apvirs, išlieka labai maža. Kai kurie vartotojų modeliai gali valdyti iki 25 laipsnių nuolydžius arba net 46% nuolydį

Vaikų saugumas

Nors vejos robotai turi daug saugos funkcijų, vis tiek rekomenduoja nepalikti mažų vaikų be priežiūros, kai veikia vejos robotai. Jei mažas vaikas bandytų apversti ar pasiekti vejapjovę, pjovimo peiliai iškart sustotų ir susižalojimo rizika būtų labai maža.

Tačiau labai smalsus vaikas gali apversti mašiną pažiūrėti po ja ir nukristi ant nejudančių ašmenų. Dauguma vejos robotų turi ašmenis, kurie yra sukurti gana aštrūs, o tai skiriasi nuo daugelio įprastų vejapjovių. Įprastos rotacinės vejapjovės yra skirtos nupjauti žolės peilių viršų, todėl peiliai dažniausiai būna gana buki.

Naminių gyvūnėlių sauga

Gyvūnai dažnai gali būti dar smalsesni nei maži vaikai. Kačių atveju nemanau, kad yra didelė tikimybė susižeisti, nes mažai tikėtina, kad katė parodys pakankamą susidomėjimą robotine vejapjove. Šunys paprastai iš pradžių parodo šiek tiek smalsumo, tačiau mažai tikėtina, kad bandys nuversti ar trukdyti vejos robotui. 

Vejos robotų gamintojai žinojo apie augintinių problemą nuo tada, kai pradėjo juos kurti. Todėl daug sukurtų saugos funkcijų buvo atliktos ir turint omenyje augintinius.

Apibendrinant

Kuriant vejos robotus, saugumas daugelį metų buvo priešakyje. Namų savininkai jų nepriims, jeigu saugos standartai nebus labai aukšti. Kaip aptarta aukščiau, nėra palyginimo tarp vejos robotų ir įprastų vejapjovių saugos.Manau, kad vien saugumas yra gana įtikinama priežastis apsvarstyti galimybę pereiti prie vejos robotų. Taip pat reikia apsvarstyti daug kitų dalykų, kurie yra svarbūs, priimant sprendimus.

Koks robotas vejapjovė geriausias?

Atsakykite vos į kelis klausimus apie savo sklypą ir visiškai NEMOKAMAI gaukite Jums labiausiai tinkančių robotų variantus jau tą pačią dieną.

Robotai vejapjovės

Robotai vejapjovės – lengvai valdomi, saugūs, ekonomiški ir efektyvūs prietaisai sukurs pavydėtino grožio veją Jūsų kieme.

Grįžti į sąrašą

One thought on “Ar vejos robotai yra saugūs?

  1. Virginijus parašė:

    Ketinu įsigyti vejos robota. Bet kieme visuomet palaidas didelis šuo. Baiminuosi , kad šuo jo nepradėtu graužti. Ar nuo to yra kpkia apsauga.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *