Niekas jau neabejoja šiuolaikinių robotinių prietaisų privalumais. Namų robotai dirba našiai, nekelia triukšmo, yra kompaktiški bei puikiai naviguoja valomoje patalpoje. Šių prietaisų veiklos rezultatas – sutaupytos jūsų laisvalaikio valandos ir nepriekaištingai švarūs namai. iRobots generalinio direktoriaus Colin Angle teigimu,  2016 m. net 20 procentų visų dulkių siurblių buvo robotai. Tikėtina, jog per pastaruosius metus šis skaičius dar gerokai paaugo. Pristatome jums namų robotų istoriją, dabartį ir ateities prognozes.

Istorija 

1996 m. kompanija „Electrolux“ pristatė pirmąjį robotą dulkių siurblį. Vis tik šis prietaisas dar neveikė iki galo gerai – robotui kildavo problemų, susidūrus su daiktais, taip pat likdavo neišvalytų plotų. Tuomet kompanija gaminį patobulino ir pirmasis galutiniams vartotojams parduodamas robotas dulkių siurblys buvo „Electrolux Trilobate“. Beje, šis gaminys puikavosi ir BBC mokslo programoje „Tomorrow‘s World“!

2001 metais britų technologijų kompanija „Dyson“ pristatė  robotą siurblį DC06, vis tik dėl aukštos gaminio kainos šis prietaisas nebuvo konkurencingas rinkoje. Tikras perversmas robotikos istorijoje – kompanijos „iRobot“ susikūrimas 2001 metais. Ši įmonė išgarsėjo robotų namams ir karinėms reikmėms kūrimu. 2002 metais „iRobot“ pristatė buitinius robotus „Roomba“ – pirmuosius sėkmingus robotų masinės produkcijos gaminius.

„Roomba“ namų robotai – jau daug pažangesni –  geba apvažiuoti kliūtis ir aptinka nešvarias vietas. Šie robotai, greitai itin pamėgti pirkėjų,  tapo tikra sensacija. Vienam Kalėdų sezonui buvo pagaminti net 50 000 vienetų „Roomba“! Paskatinti šios sėkmės, 2005 m. „iRobot“ pristato „Scooba“, skirtą valyti kietas grindis, o 2006 paleidžia į rinką „Dirt Dog“ robotą, kuris geba susiurbti didesnes ir sunkesnes šiukšles. Tai paskatina kurti ir kitas kompanijas, pavyzdžiui, atsiranda siurblių-hibridų, gebančių ir plauti, ir siurbti. „Neato Robotics“ „XV-11“ robotas siurblys jau turi lazerinę navigaciją, o 2014 metais kompanija „Dyson“ pristatė išmanųjį robotą siurblį „Dyson 360 Eye“ su 360 laipsnių kamera, įtaisyta roboto viršuje, kad prietaiso navigacija būtų dar geresnė.

Dabartis

Šiuo metu iš tiesų turime itin pažangius išmaniuosius prietaisus, kuriuos valdyti galime specialiomis mobiliosiomis programėlėmis net būdami išvykę. Dauguma prietaisų turi specialius atsparius drėgmei ir smūgiams IR sensorius, yra patvarūs, tausoja energijos resursus ir yra draugiški aplinkai. Šiuolaikiniai namų robotai turi kelias veikimo programas ir gali būti programuojami savaitės ar net mėnesio darbui, puikiai naviguoja, aptinka nešvarias vietas ir geba šiuos nešvarumus trinti. Populiarėja hibridiniai robotai, gebantys atlikti kelias funkcijas – ir siurbti, ir drėgnai valyti grindis. Rinkoje paklausiausi namų robotai yra siurbliai, drėgno valymo, langų valymo  ir vejapjovės, tačiau tuo neapsiribojama. Vis labiau populiarėja dronai, robotiniai žaislai vaikams, robotai gyvūnams (šėryklos, gertuvės, kačių tualetai ir žaislai). Rinkoje esti išmanieji laikrodžiai ir net raktų ieškikliai!

Kas laukia ateityje?

Tikėtina, kad namų robotai vis labiau tobulės ir įvairės, užsitikrindami naujas pozicijas rinkoje. Numatoma vystymosi kryptis – išmanieji prietaisai-buities pagalbininkai, lydintys šeimininkus kiekviename žingsnyje. 2017 m „LG Electronics“ pristatytas namų robotas geba ne tik teikti priminimus, atlikti žadintuvo funkciją,  valdyti kondicionierių, bet ir parodyti šaldytuvo turinį, receptus. Toks robotas gali netgi rodyti emocijas ir atsakyti į paprastus klausimus, rinkti bei analizuoti duomenis apie šeimos narius. Taigi, panašu, jog robotai užkariaus vis naujas sritis, pavyzdžiui, taps įprastesni pagalbininkai oro uostuose, gydymo įstaigose ir kitose svarbiose srityse.

Pagrindinės namų robotų kategorijos

Susipažinkite su mūsų namų robotų asortimentu arba susisiekite su „LazyHouse“ specialistais. Mūsų konsultantai sukaupė vertingų praktinių patarimų, kuriais mielai pasidalins su jumis, kad išsirinktumėte tinkamiausią robotą. Mėgaukitės nepriekaištinga švara bei pagausėjusiomis laisvalaikio valandomis!

robotai gyvūnams
Grįžti į sąrašą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *